10 pomysłów na pyszne warzywa

1. Upiecz miękkie warzywa (np. pomidory, papryka, cukinia) i podaj je z sosem jogurtowym doprawionym ziołami albo czosnkiem,
2. Warzywa korzenne pokrój w grube plastry i upiecz z czosnkiem, oliwą i miodem,
3. Warzywa, które da się wydrążyć faszeruj ryżem lub ulubioną kaszą z mięsem lub innymi warzywami,
4. Wrzuć warzywa do garnka i duś je z koncentratem pomidorowym, ziołami i oliwą – w zależności od tego, jakie warzywa wybierzesz otrzymasz ratatouille, gulasz warzywny, albo może odkryjesz zupełnie nowe danie,
5. Gotuj warzywa w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi, sosem sojowym lub miso … i zupa gotowa,
6. Wrzuć świeże surowe warzywa do miski, dodaj oliwę, przyprawy, całość posyp ziarnami, albo orzechami,
7. Duszone warzywa podaj z makaronem lub ryżem i smażonym mięsem albo ulubionym serem,
8. Warzywa strączkowe ugotuj, zmiel, dodaj jajka i przyprawy, uformuj kotlety i usmaż lub upiecz,
9. Gotowane lub pieczone warzywa zmiksuj na gładką masę, dodaj oliwę oraz przyprawę – otrzymasz świetną pastę do pieczywa,
10. Słodkie warzywa korzenne zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, jaja, cukier i przyprawy, piecz aż otrzymasz pyszne ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *